Om | Dragør kirke

Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Om

Den 26. april 1885 blev Dragør Kirke indviet i 1885 til lovsang, til bøn, til højtid og kirke.

Forhistorien om kirken er byens historie, som opstod på kanten af Øresund på baggrund i sundets rigdom på sild. Første vidnesbyrd om kirken i Dragør går tilbage til middelalderen, hvor det årlige sildemarked mangedoblede byens indbyggertal for en kort tid. I 1449 tillod Roskildebispen Københavns Domkapitel at opstille et transportabelt alter på markederne i Dragør. Det blev begyndelsen.

Efter sildemarkedet forsvandt med reformationen, forsvandt også alteret, og dersom én ulykke sjældent kommer alene, indledte Kong Christian II forhandlinger med hollandske bønder om bosættelse på Amager, med henblik på at sikre Københavns fødevareforsyning. 24 hollandske familier blev importeret og kongen gav dem vidtrækkende privilegier. På mange områder havde disse hollændere selvstyre, også kirkeligt set og den gamle kirke i St. Magleby blev ombygget efter hollandsk forbillede. I en periode på flere hundrede år blev der således prædiket på hollandsk i den kirke, som altså også skulle betjene de dansktalende fiskere i Dragør, - og ikke nok med det: stolerækkerne i kirken var forbeholdt disse 24 hollandske familier, så Dragørs befolkning måtte se sig selv i rollen som andenrangs borgere og kirkegængere.

Med opblomstringen af handelslivet i Dragør havn fulgte da også en vis økonomisk selvstændighed og selvfølelse, og langsomt modnedes tanken at Dragør skulle have sin egen kirke.

Grundskitsen til Dragør Kirke fandt man i Taarbæk Kirke (indviet i skæbneåret 1864), som igen siges at have sine arkitektoniske rødder i Limerick, Irland. Kirken er opført af arkitekt J. H Wessel i en slags keltisk vikingestil, som synes at have tiltalt Dragørs befolkning af fiskere og sømænd.

Det er specielt loftets konstruktion der synes at påkalde sig interesse...

Kirken fremstår med originalt inventar og har kun gennemgået mindre renovationsarbejder.